Not: Internet Explorer 11 kullanıyorsunuz. Bu arama motoru ile görüntülemede hatalar olabilir. Farklı arama motorları (Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge, Safari gibi) kullanmanızı öneririz.

geri

Madam Butterfly Operası’nda Sto izleri

Bu yaz 76.’sı yapılan Bregenz Festivali (Avusturya) kapsamında yer alan Madam Butterfly operasının ilk temsili, festivalin Konstanz Gölü kıyısındaki sahnesinde gerçekleşti. Bu özel sahnenin merkezinde, çelik, polistiren, ahşap ve sıvadan yapılmış, 300 tonluk bir “kağıt” parçası şeklinde yüzen bir set yer alıyor. Yüksek yüklere ve ağır hava koşullarına maruz kalan ve bu nedenle çok dayanıklı olması gereken sette, Sto ürünleri de kullanıldı.

Ünlü set tasarımcısı Michael Levine’nin eseri olan bu büyüleyici sahne, buruştulmuş ve suya atılmış narin bir kağıt parçasını andırmakta ve bu şekliyle Puccini'nin bu ünlü operasının baş karakteri Madam Butterfly’ın ruh hallerini yansıtıyor. Yaklaşık 23 m yükseklik, 33 m genişlik ve 300 ton ağırlığa sahip sahne, bu dev boyutlarına rağmen, dalgalı formuyla operanın konusu açısından çok önemli olan kırılganlık hissini vermeyi başarıyor. Tabii ki bu kırılganlık sadece görünürde. Yoksa sahnenin sağlamlığı çok önemli.

Sto, Bregenz Festivali sahne tasarımlarının teknik çözüm, ürün tedariği ve üretim aşamalarında uzun yıllardır yer alıyor. Bu yılki projede Sto’nun çimento içermeyen organik esaslı levha sıvası StoArmat Classic Plus ile Sto F 110 cam elyaflı donatı filesi kullanıldı. Söz konusu donatı katmanı, bu proje için olmazsa olmaz özellikler olan yüksek çatlama/darbe dayanımı ve üstün uygulama kolaylığı konularında ideal çözümler sunuyor. Bu sayede göl üzerindeki sahne, hem yaz hem kış hava koşullarına maruz kalacak olmasına rağmen, neredeyse hiç bakım gerektirmeden operanın 2024 yılına kadar sahnelenmesine imkan verecek.